Kadonnut osakekirja, mistä uusi?

Asunto-osakeyhtiön osakkeet tuottavat yleensä oikeuden hallita taloyhtiön rakennuksessa yhtiöjärjestyksessä määriteltyö huoneistoa tai muuta tilaa. Taloyhtiön osakas ei omista varsinaisesti ”omaa” huoneistoaan. Sen sijaan osakas omistaa taloyhtiöstä osakkeita.

Osakkeista on annettu turvapainossa (ent. Setec, nyk. Gemalto) painettu osakekirja. Osakekirjojen käytöstä ollaan luopumassa, sillä uusille 1.1.2019 jälkeen perustetuille asunto-osakeyhtiölle ei enää paineta osakekirjoja. Omistus kirjataan sähköiseen huoneistotietojärjestelmään. Vanhatkin taloyhtiöt on siirrettävä 31.12.2022 päättyvän siirtymäajan jälkeen huoneistotietojärjestelmään.

Mikäli osakekirja katoaa tai tuhoutuu, on osakekirjan kuolettamista haettava ensin käräjäoikeudelta. Hakemuksen vireille tulosta käynnistyy kuulutusmenettely. Kuolettamisprosessi kestää kuulutuksen vaatiman ajan vuoksi yleensä 4-5 kuukautta.

Kun taloyhtiö siirtyy sähköiseen huoneistotietojärjestelmää, on osakekirjojen oltava tuossa vaiheessa tallessa. Mikäli osakekirja on kadonnut, se on käytännössä pakko kuoletuttaa viimeistään huoneistotietojärjestelmään siirtymiseen mennessä eli hyvissä ajoin ennen 31.12.2022.

Kun osakekirja on lainvoimaisella tuomioistuimen päätöksellä kuoletettu, taloyhtiö tilaa osakkeenomistajan pyynnöstä uuden osakekirjan turvapainosta. Osakekirjat kuoletetaan ja tilataan turvapainosta siihen saakka, kun taloyhtiö on siirtänyt kaikki osakkeensa huoneistotietojärjestelmään.

Asianajotoimistomme hoitaa osakekirjan kuolettamisen nopesti ja varsin edullisesti. Perimme vain 110 € (sis. ALV 24 %) palkkion asian hoitamisesta. Lisäksi veloitamme käräjäoikeuden perimän käsittelymaksun sekä taloyhtiön isännöitsijän perimän maksun isännöitsijäntodistuksesta.


PALAA ARKISTOON