Hoitovastiketta on maksettava myös putkiremontin aikana

Taloyhtiön osakkeenomistajat ovat velvollisia maksamaan taloyhtiölle vastiketta. Vastikkeen peruste määritellään yhtiöjärjestyksessä. Yleensä vastikeperusteena on huoneiston pinta-ala tai osakemäärä. Tyypillisimpiä vastikkeita ovat hoitovastike ja pääomavastike (rahoitusvastike). Hoitovastikkeella katetaan yleensä kiinteistön ylläpitomenot kuten lämmitys-, kiinteistöhuolto- ja siivousmenot. Pääomavastiketta kerätään yhtiön pitkäaikaisten lainojen korkojen ja lyhennysten maksamiseksi. Yleensä kysymys on joko rakennusaikaisesta lainasta tai peruskorjauslainasta.

Monet taloyhtiön teettämät remontit ovat pitkäkestoisia ja hankaloittavat tai estävät kokonaan huoneiston käyttämisen. Erityisesti ns. perinteisellä rakenteita rikkovalla menetelmällä toteutetuissa viemärisaneerauksissa kaikki taloyhtiön tilat joudutaan tyhjentämään remontin tieltä.

Silloinkin, kun osakkeenomistaja ei voi käyttää huoneistoa itse tai vuokrata sitä ulkopuoliselle, osakkaan on maksettava taloyhtiölle hoitovastiketta ja muitakin vastikkeita normaalisti. Taloyhtiöllä on menoja remonttien aikanakin mm. lämmityksestä eikä ilman vastikkeita taloyhtiö pysty yleensä suoriutumaan menoista. Hoitovastike ei ole siis korvausta huoneiston käyttöoikeudesta, vaan osakkeenomistajan osuus taloyhtiön menoista.

Sen sijaan vuokralaisen ei yleensä tarvitse maksaa huoneiston vuokraa, jos huoneiston käyttö estyy kokonaan. Tavallisesti silloin, kun huoneiston käyttö estyy osittain – esimerkiksi pesutilat ovat pois käytöstä – vuokraa alennetaan vuokranantajan ja vuokralaisen sopimuksella.


PALAA ARKISTOON