Rahanpesulaki koskee myös asianajajia

Asianajotoimiston on noudatettava rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä annettua lainsäädäntöä (rahanpesulaki). Lakia sovelletaan lähtökohtaisesti niihin asianajotoimeksiantoihin, jotka eivät liity oikeudenkäyntiin, sen käynnistämiseen tai välttämiseen taikka esitutkintaan. Valtaosaan muita toimeksiannoista rahanpesulakia sovelletaan. Tyypillisiä toimeksiantoja, joissa rahanpesulaki tulee sovellettavaksi, ovat erilaiset asunto-osakkeiden tai kiinteistöjen kaupat, yhtiöiden perustamiset taikka esimerkiksi neuvonantotilanteet yrityksen sen liiketoimintaan liittyvissä asioissa.

Rahanpesulain mukaan asianajajan on mm. tunnistettava asiakas ja todennettava hänen henkilöllisyytensä. Myös asiakkaan mahdollinen poliittinen vaikutusvalta on selvitettävä. Poliittisesti vaikutusvaltaisia ovat mm. ministerit, kansanedustajat, puolueiden puoluehallitusten jäsenet ja valtion omistamien yritysten johtohenkilöt.

Asiakkaan todentaminen on mahdollista rahanpesulain mukaan myös käyttämällä vahvaa sähköistä tunnistamismenetelmää, esimerkiksi suomalaisen verkkopankin tunnistautumismenetelmää tai mobiilivarmennetta.

Asianajotoimisto Pulkamo Oy:n henkilöasiakkaat voivat tästä päivästä alkaen antaa rahanpesulaissa tarkoitetulla tavalla tiedot asiakkaan tunnistamiseksi verkkolomakkeella. Lomakkeen täytettyään asiakas tunnistautuu Visma Sign -palvelun avulla verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Asiakkaanamme pääset lomakkeeseen tästä: www.pulkamo.fi/asiakastiedot.


PALAA ARKISTOON